نام فارسی: زردپره ی سر سیاه

نام محلی : ...

نام محلی پیشنهادی : زردپَل کلّه سِیَه (Zardpal e Kalla Siyah)

نام علمی : Emberiza melanocephala

نام انگلیسی :  Black-headed Bunting

 

Arabic: الدرسة سوداء الرأس Azerbaijani: Qarabaş vələmirquşu Bulgarian: Черноглава овесарка Catalan: Hortolà capnegre, Sit capnegre Catalan (Balears): Hortolà capnegre Czech: Strnad cernohlavý, Strnad černohlavý, strnad èernohlavý Welsh: Bras penddu, Bras yr ŷd penddu Danish: Hætteværling German: Kappammer, Kappenammer Greek: Αμπελουργός, Τιρίλινγκος Greek (Cypriot): Τιρίλινγκος English: Black-headed Bunting Esperanto: nigrakapa emberizo Spanish: Escribano Cabecinegro, Escribano de Cabeza Negra, Escribano Melanocephala Estonian: mustpea-tsiitsitaja Basque: Sit capnegre Finnish: Mustapääsirkku Faroese: Knokksvartur spurvur French: Bruant à tête noire, Bruant crocote, Bruant mélanocéphale Irish: Gealóg Cheanndubh Galician: Escribenta cabecinegra, Sit capnegre Hebrew: גבתון שחור ראש, גבתון שחור־ראש, גבתון שחור-ראש, גיבתון שחור ראש Croatian: Crnoglava Strnadica Hungarian: Kucsmás sármány Armenian: [Sevaglukh Drakhtapan ], Սևագլուխ Դրախտապան Icelandic: Hettutittlingur Italian: Zigolo caperino, Zigolo capinero, Zigolo testanera Japanese: Zuguro-chakincho, zugurochakinchou, Zuguro-chakinchou Japanese: ズグロチャキンチョウ, ヅグロチャキンチョウ Georgian: შავთავა გრატა Kazakh: Қарабас сұлыкеш Korean: 검은머리멧새, 붉은머리멧새 Latin: Emberiza melanocephala, Granativora melanocephala Lithuanian: Juodagalvė starta Latvian: Melngalvas stērste Macedonian: Црвеноглава овесарка, Црвеноглава стрнарка Maltese: Durrajsa Rasha Sewda Dutch: Zwartkopgors Norwegian: Svarthodespurv Polish: trznadel czarnoglowy, Trznadel czarnogłowy Portuguese: escrevedeira de cabeça preta, Escrevedeira-de-cabeça-preta Romansh: Marena dal chau nair Russian: Chernogolovaya Ovsyanka, Овсянка черноголовая, Черноголовая овсянка Slovak: Strnádka čiernohlavá Slovenian: crnoglavi strnad, črnoglavi strnad Albanian: Cerla kokezeze, Cerla kokëzezë Serbian: crnoglava strnadica, Црноглава стрнадица Swedish: Svarthuvad sparv Thai: นกจาบปีกอ่อนหัวดำ Turkish: Kara Başlı Çinte, Kara Başlı Kirazkuşu, kara başly kirazkuşu, Karabağlı Kirazkuğu, Kara-başlı çinte, Karabaşlı Kirazkuşu, Kara-başlı Kirazkuşu Ukrainian: Вівсянка чорноголова , Чорноголова вівсянка Chinese: 黑头鹀, 黑頭(巫鳥), 黑頭鵐

 زردپره ی سر سیاه از راسته ی گنجشک سانان Passeriformes  و تیره ی زردپره ییان Emberizidae  می باشد. این پرنده حدود 16 تا 18 سانتی متر طول دارد. جثه اش بزرگ است و پرنده ی نر اندکی بزرگتر از ماده است. منقاری سخت به رنگ خاکستری تیره دارد. در دمش سفیدی دیده نمی شود.

Emberiza melanocephala

در پرنده ی نر، سر سیاه، روتنه قرمز حنایی، دُم قرمز حنایی تیره، گوشپرها سیاه، گلو و زیر تنه زرد، سر شانه ها قرمز حنایی، بال ها ترکیبی از رنگ های قهوه ای با رگه های سفید و لکه سیاهی در شانه است. پرنده ی نر به خاطر تضاد سر و گوشپرهای سیاه با سینه و زیر شکم زرد رنگ به سادگی قابل تشخص می باشد.

پرنده ی ماده و پرنده ی جوان، کمرنگ تر و بدون سر سیاه است. در پرنده ی جوان سینه زرد کم رنگ است که آثاری از رگه های قرمز حنایی در آن دیده می شود.

پرنده ی ماده فاقد این رگه های قرمز حنایی در سینه است و زیرتنه اش زرد حنایی رنگ باخته است. گوشپرها قهوه ای با رگه های تیره کم رنگ در آن، گلو سفید نخودی و بال ها آمیزه ای از رنگ سیاه، سفید و قهوه ای است. ماده ی این پرنده به زرد پره ی سر سرخ ماده بسیار شباهت دارد.

زردپره ی سرسیاه در مناطق تپه ماهوری دارای بوته، کشتزارها، روی درختان پراکنده یا زمین های بدون کشت، زمین های باز و باغ ها به سر می برد.

... ادامه ی مطلب

در ایران بیشتر در قسمت های شمال و غرب ایران زندگی و تولید مثل می کنند. تابستان ها به وفور و به صورت مهاجر عبوری در همه جا دیده می شود و بیشتر در دسته های 10 تا 50 تایی و به صورت دسته جمعی مهاجرت می کنند.

 

 زردپَل کلّه سِیَه (Zardpal e Kalla Siyah)

در شهرستان بستک و بخش کوخرد زرد پره های سر سیاه را می توان در اوایل زمستان و بهار و در هنگام مهاجرت می توان بر روی درخت های سُمر (آکاسیای چتری) و کوِر (کهور) در حال خوردن گل های این درختان مشاهده نمود. چون پرنده ی ماده شبیه گنجشک خانگی و گنجشک گلو زرد به نظر می رسد ممکن است تشخیص این پرنده برای افراد عادی مشکل باشد و به سادگی متوجه حضور این پرندگان زیبا در منطقه نشوند.

 

... ادامه ی مطلب


برچسب‌ها: Emberizidae, گنجشک سانان, زردپره ییان, Passeriformes
ادامه مطلب
+ نوشته شده در ۹۴/۰۲/۱۲ساعت توسط پرندگان کوخرد |

نام فارسی: پرستوی دمگاه صورتی – چلچله ی دمگاه حنایی

نام محلی: ...

نام محلی پیشنهادی: پِلِسرو دُم حِناوی

نام علمی قدیم: Hirundu daurica

نام علمی جدید: Cecropis daurica

نام انگلیسی: Red Rumped Swallow - Lesser Striated Swallow

 

Catalan: Oreneta cua-rogenca Czech: Vlaštovka skalní  Danish: Rødrygget Svale German: Rötelschwalbe Greek: Μιλτοχελίδονο Greek (Cypriot): Μιλτοχελίδονο English: Lesser Striated Swallow, Red-rumped Swallow, Red-rumped Swallow (Red-rumped) Spanish: Golondrina Dáurica Estonian: Roostepääsuke Finnish: ruostepääsky French: Hirondelle rousseline Hungarian: Vörhenyes fecske Indonesian: Layang-layang besar Icelandic: Brandsvala Italian: Rondine rossiccia Japanese: koshiakatsubame, Koshiaka-tsubame Japanese: コシアカツバメ Korean: 귀제비 Latin: Cecropis daurica, Cecropis daurica [daurica Group] Dutch: Roodstuitzwaluw Norwegian: Amursvale Polish: dymówka zwyczajna Portuguese: Andorinha-dáurica Russian: Рыжепоясничая ласточка, Рыжепоясничная ласточка Slovak: lastovička červenochrbtá Swedish: Rostgumpsvala Thai: นกนางแอ่นตะโพกแดง Ukrainian: Ластівка даурська Chinese: 金腰燕

پرستوی دمگاه صورتی از راسته ی گنجشک سانان Passeriformes و تیره ی چلچله ییان Hirundinidae  می باشد.

این پرنده حدود 17 سانتی متر طول دارد. اندازه، شکل و سیاهی روتنه اش مانند چلچله است یعنی تارک و پشتش آبی پر رنگ با جلای فلزی است. بال ها و دمش تقریباً سیاه است. به واسطه ی طوق پشت گردن و دمگاه حنایی (بلوطی) رنگش، به آسانی از چلچله تشخیص داده می شود. زیرتنه و پرهای پوششی زیر بال ها، به رنگ نخودی سفید، با رگه های کمرنگ تر است که در پرواز به خوبی دیده نمی شود. پوشش زیر دُم سیاه است و بر خلاف پرستو و پرستوی دمگاه سفید، فاقد نوار سینه و نوار سفید دُم است.

Daurica,  japonica, nipalensis, rufula, domicella, kumboensis, emini, melanocrissus, erythropygia, hyperythra

پرنده ی جوان قهوه ای تر و کمرنگ تر با رگه های نخودی روتنه، طوق و دُمگاه کمرنگ تر و پرهای بیرونی دُم نیز کوتاه تر است. پروازش آرام و با شکوه است و پشت سر هم بر روی هوا سُر می خورد و معمولاً موقع سُر خوردن دُم خود را بسته نگه می دارد.

 

پرستوی دمگاه صورتی – چلچله ی دمگاه حنایی

پرستوی دمگاه صورتی از حشرات تغذیه می کند. در مناطق باز، صخره های مشرف به دریا، زیر پل ها و در نواحی مسکونی به سر می برد و در غارها، شکاف سنگ ها و زیر پل ها مانند چلچله آشیانه را با دهانه ی کوزه مانند از گِل می سازد و معمولاً بین 3 تا 6 تخم در آن می گذارد.

 

پِلِسرو دُم حِناوی

در ایران تابستان ها ... ادامه ی مطلب

در بخش کوخرد و شهرستان بستک این پرنده بیشتر در دیواره ی داخلی سقف آب انبارهای مخروطی شکل آب شیرین (بِرکه ها)  و معمولاً در جاهایی که آب و گل در دسترس می باشد مانند اطراف دریاچه ی سدها و یا نزدیک مزارع کشاورزی لانه ی کوزه ای شکلش را می سازد.

 پرستوی دمگاه صورتی زیر گونه ها ی مختلفی دارد که بیشتر در آسیا و اروپا پراکنده هستند. این زیر گونه ها عبارتند از:

Daurica,  japonica, nipalensis, rufula, domicella, kumboensis, emini, melanocrissus, erythropygia, hyperythra

 

این پرنده در گذشته جزء Hirundo طبقه بندی می شد و با نام علمی Hirundu daurica شناخته می شد اما اخیراً با توجه با پژوهش های DNA  که بر روی این پرندگان صورت گرفته، این طبقه بندی تغییر کرده و پرستوی دمگاه صورتی جزء Cecropis قرار گرفته است. و هم اکنون با نام علمی Cecropis daurica معرفی می شود.

زیر گونه ی موجود در ایران از نوع rufula می باشد.

 

نام فارسی: پرستوی دمگاه صورتی – چلچله ی دمگاه حنایی  نام محلی: ... نام محلی پیشنهادی: پِلِسرو دُم حِناوی نام علمی قدیم: Hirundu daurica نام علمی جدید: Cecropis daurica نام انگلیسی: Red Rumped Swallow - Lesser Striated Swallow

این پرنده در گذشته جزء Hirundo طبقه بندی می شد و با نام علمی Hirundu daurica شناخته می شد اما اخیراً با توجه با پژوهش های DNA  که بر روی این پرندگان صورت گرفته، این طبقه بندی تغییر کرده و پرستوی دمگاه صورتی جزء Cecropis قرار گرفته است. و هم اکنون با نام علمی Cecropis daurica معرفی می شود.

 

Cecropis daurica


برچسب‌ها: گنجشک سانان, چلچله ییان, Passeriformes, Hirundinidae
ادامه مطلب
+ نوشته شده در ۹۳/۱۰/۲۱ساعت توسط پرندگان کوخرد |

نام فارسی: مگس گیر راه راه (مگس گیر خال دار)

نام محلی: ...

نام محلی پیشنهادی: پشه گیر تُک تُکی

نام علمی: Muscicapa striata

نام‌ انگلیسی: Spotted Flycatcher

 

Afrikaans: Europese Vlieevanger, Europese Vlieëvanger Arabic: الذبابي, خاطف الذباب المرقط, خطاف الذباب المرقط, صائد الذباب المنقط Asturian: Mosqueru Azerbaijani: Boz milçəkqapan Belarusian: Шэрая валасяніца Bulgarian: Сива мухоловка Breton: Ar flouper kelien Catalan: Papamosques, Papamosques gris Catalan (Balears): Papamosques Czech: Lejsek šedý Welsh: Cylionydd, Gwybedog, Gwybedog ddu a gwyn, Gwybedog mannog, Gwybedwr brith, Gwybedwr mannog, Pryfetwr brith Danish: Grå fluesnapper German: Grauer Fliegenschnäpper, Grauschnaepper, Grauschnäpper Greek: Μουγιοχάφτης, Μυγοχάφτης, Σταχτομυγοχάφτης Greek (Cypriot): Μουγιοχάφτης English: Brown-streaked Flycatcher, European Spotted Flycatcher, Spotted Flycatcher Esperanto: griza mu^skaptulo, Griza muŝkaptulo Spanish: Papamoscas Gris, Papamoscas pardo Estonian: Hall-kärbsenäpp Basque: Euli-txori gris, Euli-txori grisa, Papamosques gris  Finnish: Harmaasieppo Faroese: Gránápur French: Gobemouche gris Frisian: Feale Miggesnapper Irish: Cuilire Liath, Cuilsealgaire Gaelic: Breacan Glas Galician: Papamoscas cincento, Papamosques gris  Manx: Skybbyltagh breck Hebrew: חטפית אפורה Croatian: Muharica, Siva muharica Hungarian: Szürke légykapó Armenian: [Mokhraguyn Chanchvors ], Մոխրագույն Ճանճորս Icelandic: Grágrípur Italian: Pigliamosche, Pigliamosche comune, Pigliamosche europeo Japanese: Muna-fu hitaki, munafuhitaki Japanese: ムナフヒタキ Georgian: რუხი მემატლია Kazakh: Сұр шыбыншы Cornish: Gwybessor bryth Latin: Muscicapa striata Lithuanian: Pilkoji musinukė Latvian: Pelēkais mušķērājs Macedonian: Пегаво (Сиво) муварче Mongolian: Бөртөт намнаахай Maltese: Żanżarell tat-Tikki Dutch: Grauwe Vliegenvanger, Vliegenvanger Norwegian: Grå fluesnapper, Gråfluesnapper Polish: Muchołówka lisia, mucholówka szara, Muchołówka szara Portuguese: papa moscas cinzento, Papa-moscas-cinzento Romansh: Sgnappamustgas grisch Russian: Seraya Mukholovka, Мухоловка серая, Серая мухоловка Scots: Breac glas sgiobalta Northern Sami: Ráneslivkkár Slovak: muchár sivý, Muchárik sivý Slovenian: sivi muhar Albanian: Mizakapësi i përhimë Serbian: siva muharica, Сива мухарица Sotho, Southern: Kapantsi-tubatubi Swedish: Grå flugsnappare, Grå flugsnäppare Swahili: Shore Kidari-michirizi Turkish: Benekli sinekkapan, Çizgili Sinekkapan, Lekeli Sinek-Yutan Tuvinian: Бора кара-сээкчи Ukrainian: Мухоловка сіра , Сіра мухоловка Chinese: [ban weng], 斑鶲, 斑鹟

مگس گیر راه راه از راسته ی گنجشک سانان Passeriformes و تیره ی مگس گیریان Muscicapidae می باشد.

تیره ی مگس گیریان پرندگانی کوچک هستند که منقاری نسبتاً پهن دارند و برای شکار حشرات مناسب می باشد. این پرندگان از محل استقرارشان به سرعت به پرواز در می آیند و پس از شکار حشرات، معمولاً دوباره به جای خود باز می گردند. غالباً روی درختان به سر می برند و به ندرت بر روی زمین دیده می شوند. در سوراخ ها یا در دیواره ها آشیانه می سازد.

 

نام فارسی: مگس گیر راه راه (مگس گیر خال دار) نام محلی: ... نام محلی پیشنهادی: پشه گیر خط خطی نام علمی: Muscicapa striata نام‌ انگلیسی: Spotted Flycatcher

مگس گیر راه راه حدود 12 تا 15 سانتی متر طول دارد و به رنگ قهوه ای خاکستری دیده می شود. بال هایش کشیده است و منقار و پاهای کوچک  سیاه رنگی دارد. چشم هایش نیز سیاه است و نوار چشمی کمرنگی دارد. نر و ماده هم شکل هستند. رگه هایی در پیشانی و سینه و دو طرف گلویش دارد. همچنین رگه های کم رنگی در لبه ی پوشپرهای بلند و خط بالی اش دیده می شود. پرنده ی جوان خال های قهوه ای کم رنگی بر روی سر و پشتش دارد.

مگس گیر راه راه از راسته ی گنجشک سانان Passeriformes و تیره ی مگس گیریان Muscicapidae می باشد.

از روی شاخه ها به صورت موجی پرواز می کند و حشرات را با چابکی دنبال می کند و در هوا شکار می کند. راست می نشیند و در حالی که چشم به حشرات در حال پرواز دوخته است، غالباً بال ها و دمش را تکان می دهد. تقریباً از تمام حشرات کوچکی که پرواز می کنند ازجمله سوسک ها، شته ها و زنبورها ... ادامه ی مطلب

 

مگس گیر راه راه (مگس گیر خال دار)

در ایران در فصل تابستان نسبتاً فراوان است و به صورت مهاجر عبوری در بیشتر نقاط به چشم می خورد.

در شهرستان بستک و بخش کوخرد می توان این پرندگان کوچک را در اطراف دریاچه های سدها و بر روی درختان سُمر و کُنار و سایر درختانی که ... ادامه ی مطلب


برچسب‌ها: گنجشک سانان, مگس گیریان, Passeriformes, Muscicapidae
ادامه مطلب
+ نوشته شده در ۹۳/۱۰/۰۹ساعت توسط پرندگان کوخرد |

نام فارسی: چَنگَر
نام محلی: ...
نام علمی: Fulica atra
نام‌ انگلیسی: Coot (Common Coot) (Black Coot) (European Coot) (Eurasian Coot)

 

Arabic: الغر, الغراء, الغراء دجاجة ماء Asturian: Fulcre, Pita Real Azerbaijani: Qaşqaldaq Belarusian: Лыска Bulgarian: Лиска Breton: Ar jualenn vailh, Duanenn Catalan: Fotja, Fotja vulgar, Polla d'aigua Catalan (Balears): Fotja Valencian: Polla d'aigua Czech: Lyska cerná, Lyska černá, lyska èerná Welsh: Corshwyad ddu, Cwtaiar, Cwtair, Cwtiar, Dobi benwen, Iâr ddŵfr foel, Iâr ddwr foel, Iâr y gors Danish: Blishøne German: Blaesshuhn, Bläßhuhn, Blesshuhn, Blessralle Maldivian: Salvaa Dhooni  Greek: (Κοινή) Φαλαρίδα, Καραπαττάς, Φαλαρίδα Greek (Cypriot): Καραπαττάς English: Black Coot, Common Coot, Coot, Eurasian Coot, European Coot Esperanto: nigra fuliko Spanish: Focha, Focha Comun, Focha Común Estonian: Lauk Basque: Fotja vulgar, Kopetazuri, kopetazuri arrunt, Kopetazuri arrunta Finnish: Nokikana Faroese: Sjógvhøna French: Foulque macroule, Foulque noire, Judelle Frisian: Markol, Merkel, Merkol Irish: Cearc Cheannann, coileach ceannann Gaelic: Lach a' Bhlàir, Lacha-Bhlàr Galician: Fotja vulgar, Galiñola negra Manx: Kiark ushtey Hebrew: אגמית Croatian: Crna liska, Liska Hungarian: Szárcsa Armenian: [Sev Parpar ], Սև Փարփար Indonesian: Mandar Hitam Icelandic: Bleshæna Italian: Folaga, Folaga comune Japanese: O-ban, Oh-ban, ooban, Oo-ban Japanese: オオバン Georgian: მელოტა Khakas: Суғ кÿркÿзi, Хасха өртек, Хасха хоролах Kazakh: Қасқалдақ, Сутартар Korean: 물닭 Cornish: Dowryar Latin: Fulica atra Lithuanian: Cinorius, Juodvištė, Laukys, Vaštaka Latvian: Kūlainis, Laucis, Papiņš, Papis, Pops Macedonian: Лиска Mongolian: Халзан түнжүүр Malay: Pangling Hitam Maltese: Tiġieġa tal-Baħar Dutch: Meerkoet Norwegian: Blisshøne, Sothøne, Vandhøne, Vannhøne Polish: lyska, Łyska, łyska (zwyczajna), Łyska zwyczajna Portuguese: Frango-d'agua-comum, galeirão, Galeirão-comum Portuguese (Brazil): Frango-d'agua-comum Romansh: Fulca Russian: Lysukha, Лысуха, Обыкновенная лысуха Sardinian: Pùliga Scots: Lach a bhlair, Lacha-bhlar Northern Sami: Cearc cheannann, Giehpavuonccis Slovak: Lyska čierna Slovenian: crna liska, liska Albanian: Bajza Serbian: liska, Лиска Swedish: Sothöna Tamil: [Tanneer kozhi], Naamak Kozhi Thai: นกคู้ต, นกคู๊ท Turkish: Sakarmeke, Su Tavuğu Tuvinian: Калчан-кара Ukrainian: Лиска Vietnamese: Sâm cầm Chinese: [bai gu-ding], [bai-guan ji], [da fan], [doong ji], [gu ding ji], [shui guu ding], 冬鸡, 大鷭, 水姑顶, 白冠雞, 白骨頂, 白骨顶, 骨顶鸡 Chinese (Taiwan): [bai-guan ji], 白冠雞


چنگر از راسته ی درنا سانان Gruiformes و تیره ی یلوه ییان Raliidae است، حدود 37 سانتی متر طول دارد. رنگش سیاه دودی است و به خاطر منقار و سپر سفیدش به سادگی از سایر پرندگان تشخیص داده می شود. پاهایش سبز زیتونی و گوشتی است و چشم هایش قرمز است.

 

چنگر از چنگر نوک سرخ بزرگ تر است و جثه اش نیز بزرگ تر است و همچنین فاقد سفیدی زیر دم و خط سفید پهلوها است.

از چنگر نوک سرخ بزرگ تر است و جثه اش نیز بزرگ تر است و همچنین فاقد سفیدی زیر دم و خط سفید پهلوها است. پاهایش کاملا نیم پرده است و انگشتانش نسبتاً بزرگ است. پرنده ی نابالغ به رنگ قهوه ای دودی است و زیر گلو و سینه اش خاکی کمرنگ است و سرش نیز قرمز رنگ است.
برای به دست آوردن غذا  شیرجه می زند و گاهی بیش از نیم دقیقه در زیر آب می ماند. در زمستان به طور گروهی و همراه اردک ها در مناطق تالابی و حاشیه ی نیزارها شنا می کند. به دشواری پرواز می کند و قبل از پرواز مدتی روی آب می دود. هنگام فرود آمدن در آب، ناگهان به سطح آب برخورد می کند و سر و صدای بسیاری ایجاد می کند.

 چنگر  در مناطق نیزاری با آب باز، تالاب ها، دریاچه ها و گاهی حاشیه ی رودخانه های وسیع به سر می برد و بر روی دریاچه ها،  و درون نیزارهای انبوه ... ادامه ی مطلب

 

نام فارسی: چَنگَر نام محلی: ... نام علمی: Fulica atra نام‌ انگلیسی: Coot (Common Coot) (Black Coot) (European Coot) (Eurasian Coot)
از جلبک ها و نرم تنان درون آب تغذیه می کند و گاهی برای به دست آوردن غذا به طور ناشیانه ای به درون آب شیرجه می زند و به دلیل سبکی اش پس از مدت کوتاهی به سطح آب باز می گردد. بر خلاف اردک ها، غذای خود را قبل از خوردن به سطح آب می آورد، این امر باعث می شود تا بعضی مواقع غذایش توسط سایر پرندگان اطراف دزدیده شود.
چنگر در ایران بومی و فراوان است و زمستان ها به تعداد فراوان در تالاب های شمال و جنوب ایران دیده می شود.
بر اساس راهنمای پرندگان ایران آقای جمشید منصوری اگر چه چنگر از پرندگان بومی ایران و استان هرمزگان است امّا در کوخرد و شهرستان بستک فقط در فصل پاییز و زمستان می توان... ادامه ی مطلب


برچسب‌ها: درنا سانان, یلوه ییان, Gruiformes, Raliidae
ادامه مطلب
+ نوشته شده در ۹۳/۱۰/۰۶ساعت توسط پرندگان کوخرد |

دلیجه از رایج ترین پرندگان شکاری روز زی است Kestrel is the most common diurnal bird of prey

نام فارسی: دِلیجه
نام محلی: واشاه
نام علمی: Falco tinnunculus
نام‌ انگلیسی:Kestrel (Common Kestrel) (Eurasian Kestrel)

 

Catalan: Xoriguer comú Czech: Poštolka obecná Welsh: Cudyll Coch Danish: Tårnfalk German: Turmfalke Greek: Κίτσης  Greek (Cypriot): Κίτσης  English: Common Kestrel, Eurasian Kestrel (Eurasian), Kestrel Spanish: Cernicalo Vulgar, Cernícalo Vulgar Estonian: Tuuletallaja Finnish: tuulihaukka Faroese: grýtissmyril French: Faucon crécerelle Hungarian: Vörös vércse  Indonesian: Alapalap Erasia Icelandic: Turnfálki Italian: Gheppio, Gheppio comune Japanese: Chogenbo, chougenbou Japanese: チョウゲンボウ Korean: 황조롱이 Latin: Falco tinnunculus, Falco tinnunculus [tinnunculus Group] Lithuanian: Pelesakalis, Pelėsakalis Malayalam: വിറയന്‍  പുള്ള് Dutch: Torenvalk Norwegian: Tårnfalk Polish: pustułka (zwyczajna), pustulka zwyczajna Portuguese: Peneireiro-de-dorso-malhado / Peneireiro, Peneireiro-vulgar Portuguese (Brazil): peneireiro-de-dorso-malhado Russian: Обыкновенная пустельга Slovak: sokol myšiar (pustovka) Swedish: Tornfalk Tamil: Sivappu Vallooru Thai: เหยี่ยวเคสเตรล Chinese: 红隼
دلیجه از راسته ی شاهین سانان Falconiformes و تیره ی شاهینیان Falconidae می باشد.
شاهین سانان پرندگانی شکاری و روز زی هستند و با بال های کشیده و باریک به خوبی مشخص می شوند. معمولاً ساکت هستند ولی هنگام احساس خطر و هشدار، صدایی جیغ مانند از خود تولید می کنند. رفتار زیستی و تغذیه ای این تیره، با عقاب ها، سارگپه ها و کورکورها متفاوت است. با سرعت و قدرت به پایین حرکت می کنند و مستقیماًبه سوی شکار شیرجه می روند و آن را می گیرند. معمولاً طعمه را با یک پا و با چنگال می گیرند و خودشان آشیانه نمی سازند. به سبب بهره گیری از آن ها در قوش بازی، مورد علاقه ی قوش بازان هستند.
دلیجه حدود 32 تا 39 سانتی متر طول دارد. بدنش باریک و دُمش بلند است. لبه ی دمش در انتها صاف یا اندکی گِرد دیده می شود. بال های نوک تیزی دارد. پاها، قاعده ی منقار و خط دور چشمش زرد روشن است. چشم ها و منقار کوتاه و قلاب مانندش تیره است. اندازه ی بین بال هایش به حدود 68 تا 78 سانتی متر می رسد.
در پرنده ی نر، سر و دُم خاکستری مایل به آبی رنگ است و نوار پهن سیاهی نزدیک انتهای دمش دیده می شود، روتنه و جبّه قهوه ای بلوطی با خال های سیاه بیشتر و راه راه عرضی کمتری است. شاهپرهای اولیه و ثانویه سیاه است.

 

نام فارسی: دِلیجه نام محلی: واشاه نام علمی: Falco tinnunculus نام‌ انگلیسی:Kestrel (Common Kestrel) (Eurasian Kestrel)
در پرنده ی ماده، روتنه قهوه ای است و راه راه سیاهش بیشتر است و دمش بر خلاف پرنده ی نر، قهوه ای است. همچنین خط زیر چشم با سبیل سیاه مشخص است، زیرتنه ی نخودی با رگه های طولی قهوه ای تیره و زیر گلویش اندکی روشن تر است. شاهپرهای بال همانند پرنده ی نر سیاه رنگ است.
هر دو جنس ناخن سیاهی دارند و معروف ترین پرنده ای است که مدت زمان طولانی درجا بال زنی می کند و حتی در بادهای شدید هم می تواند به طور ثابت در یک نقطه ثابت بماند. پرنده ی جوان بیشتر به پرنده ی ماده شباهت دارد اما از نظر رنگ روتنه و بال ها معمولاً بیشتر قهوه ای مایل به زرد هستند.

 

Falco tinnunculus

... ادامه ی مطلب ...

Common Kestrel
در بخش کوخرد و روستاهای اطراف و شهرستان بستک می توان دلیجه ها را بر حال پرواز بر فراز روستاها یا در اطراف روستاها  بر روی درختان گز شاهی و کُنارها و کهورهای بلند و خشکیده یا بر روی تنه ی نخل های خشکیده ی بلند یا بر بالای درختان سُمر و سَلَم مشاهده کرد. اگر چه پرنده ای بومی است و در تمام فصل ها دیده می شود ولی در زمستان ها بیشتر به چشم می خورد و به نظر می رسد تابستان ها در ارتفاعات و مناطق خنک تر به سر می برد.

 

دِلیجه
دلیجه از جمله پرندگان حمایت شده است ولی متأسفانه برای شکار شاهین ها از این پرنده استفاده می کنند. لازم است برای حمایت و کمک به ازدیاد این پرنده، با آموزش و حفاظت از زیستگاه این پرندگان، از این کار جلوگیری به عمل آید چون به دلیل استفاده ی زیاد از سموم آفات نباتی و تبدیل زیستگاه های آنان به زمین های کشاورزی و در نتیجه از بین رفتن غذا و زیست گاه های آنان، تعدادشان در ایران و سایر نقاط جهان رو به کاهش است.  این پرنده در از بین بردن جانوران موذی که به باغ ها و محصولات کشاورزی آسیب می رسانند نقش مهمی دارد. به خاطر رواج قوش بازی و قیمت بالای پرندگان شکاری در کشورهای عرب حاشیه ی خلیج فارس ، در شهرها و روستاهایی که به این کشورها نزدیک تر هستند شکار شاهین ها از کوخرد و روستاهای اطراف بیشتر رایج است و باعث به خطر افتادن نسل دلیجه ها می شود که برای شکار شاهین ها از آن استفاده می کنند.
دلیجه 11 زیر گونه دارد که در آسیا و خاور میانه بیشتر ... ادامه ی مطلب

 


با تشکر از آقایان عبدالله بارکار و محمد تاجی پور به خاطر عکس ها و فیلم های زیبایشان


برچسب‌ها: شاهین سانان, شاهینیان, Falconiformes, Falconidae
ادامه مطلب
+ نوشته شده در ۹۳/۰۹/۲۴ساعت توسط پرندگان کوخرد |

مطالب قدیمی‌تر
 
استفاده از مطالب و عكس های وبلاگ پرندگان كوخرد با ذكر منبع مانعی ندارد